menjünk vissza!

nosztalgiablog

Mit kaptunk a Mikulástól a kilencvenes években?

2017. december 06. 13:57 - nemethsarii

the-santa-clause.jpg

 

Bizonyára ma is, mint kisgyerekkorodtól kezdve minden december 6-án, reggel arra ébredtél, hogy a cipőd/csizmád/bakancsod/szandálod/mamuszod az éjjel titokzatos módon csokival telt meg. Amennyiben nem az utcán vetted észre, hogy a lábfejeden kívül más is van a cipődben, valószínűleg mosolyogva nézegetted, mit hozott neked idén a Mikulás. És arra még emlékszel, mit kaptál tőle a kilencvenes években? :) Íme néhány lehetséges megoldás: 

Kinder tojás

http_2f_2fi_huffpost_com_2fgen_2f3930198_2fimages_2fn-kinder-surprise-eggs-628x314.jpg

Kinder tojás nélkül nem telhetett el sem a húsvét, sem pedig a Mikulás látogatásának napja. A kilencvenes években ráadásul még azt sem lehetett tudni, hogy fiús vagy lányos meglepetés rejtőzik a csokiban, így én kislányként például rengeteg pici autót gyűjtöttem össze az évek során. Természetesen kidobni tilos volt őket, így csak gyűltek szépen a Kinder figurák tárolására szolgáló dobozaimban.

"Felnőtt fejjel" néha azon kapom magam, hogy a csokinak jobban örülök, mint magának a játéknak, ami viszont nem változott, az a jól bevált mozdulat a bontogatás megkezdése előtt: a fülemhez tartom, és megrázom, hogy halljam, össze kell-e majd rakni a tojásban rejtőző meglepetést. 

Chokito

23700736.jpg

"Ronda, és finom!" Így szólt a boltok polcairól sok-sok évvel ezelőtt eltűnt Chokito reklámszlogenje. A ronda jelzőt csupán amiatt aggatták rá, mert a csokibevonat alatt lévő rizspelyhektől furán rücskös lett a felszíne, de az íze kárpótolt mindenért. 

3BIT

22966.jpg

A csokoládé, tej és keksz hármasából álló 3BIT a kilencvenes évek második felében tűnt fel a kínálatban. Úgy volt az igazi, ha a három réteget külön ettük meg belőle! Szerencsére ma is lehet kapni, és a méretéhez képest elég laktató is. 

Nesquick csoki

letoltes.jpg

A Nesquick leginkább kakaó formájában volt része a mindennapjainknak a kilencvenes években. Az ezredfordulóhoz közelítve azonban már gabonapehelyként is elérhetővé vált, így iskolába készülődés közben minden reggel kaptunk belőle egy adagot, és a szüleink is nyugodtak voltak, hisz a csoki mellett kalciumot, vasat és még ki tudja hányfajta vitamint is bevittünk vele a szervezetünkbe. A csokiszelet változat népszerűsége ugyan kisebb volt mint az előbbi termékeké, mégis szívesen emlékszünk rá, hiszen jól esett megenni egyet olvasás és környezetismeret óra között a szünetben, ráadásul a gyártás során arra is ügyeltek, hogy a csoki minden egyes kockájára egy-egy nyuszifej is kerüljön. 

Téli fagyi

linzer-teli-fagyi.jpg

Ez a nyalánkság még a hetvenes években vált népszerűvé hazánkban, elsősorban a gyerekek körében, hiszen így már a hideg hónapokban sem kellett fagylalt nélkül maradniuk. A klasszikus tölcsérben csokikrém lapult, a tetején pedig egy étcsoki réteg fedte le a kompozíciót. Bár személyes véleményem szerint decemberben sem lesz semmi bajunk egy jó nagy fagyikehelytől, sok szülő (és gyerek) tökéletes alternatívának tartotta a téli fagyit a nagy hidegben. Meg persze a Mikulás is. 

+1: Adventi naptár

nintchdbpict000286077126.jpg

Néha előfordult, hogy a december legfontosabb kelléke, az adventi naptár csokival csak 6-án a Mikulás jóvoltából érkezett meg hozzánk, de olyankor már fennállt a veszély, hogy egyszerre fogjuk bepótolni a lemaradást. Ezért a szülők jobban tették, ha 1-jén átadták az idei ablakos édességbombánkat. Bár én egyszer mind a 24 csokit megettem együltömben, de mentségemre legyen szólva, még olyan kicsi voltam, hogy nem értettem a játék lényegét... :) 

Több, mint 20 év elteltével a Mikulás napja továbbra is különleges maradt, és remélhetőleg a Ti cipőitekbe is került valamilyen édesség múlt éjjel. Ha igen, osszátok meg velem kommentben, milyen finomságokat kaptatok, és 20 év múlva azokról is írok egy bejegyzést! :)) 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menjunkvissza.blog.hu/api/trackback/id/tr113450015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2017.12.07. 08:59:14

Ezekből igazán csak a téli fagyi, vagy meleg vagyi igazán retro.

BVK 2017.12.07. 20:17:37

Én idén nagyon sok Mikulást kaptam. Smarties-ost, Merci-set, Kinder-eset, és még egy Milka-sat is :) Emelett azért egy pár szem csoki, és egy Raffaello is előkerült a bakancsomból. + Egy hóember alakú csoki is :)
süti beállítások módosítása