menjünk vissza!

nosztalgiablog

GAME OVER - Elfeledett (?) játékok a floppy korszakból

2017. december 15. 16:08 - nemethsarii

Menjünk vissza a betárcsázós internet előtti időkbe, amikor a számítógépet csakis a floppyról indítható játékok miatt használtuk. Neked mik voltak a kedvenceid? Én ezeket szerettem a legjobban. 

Mario

mario2.gif

Abszolút favorit! Imádtam eltűnni a csövekben, ráugrálni a teknősökre, és szétbombázni a gonosz virágokat! Az első verzióban a negyedik pályánál valamiért mindig elakadt a játék, de később felfedeztem a Mario & Luigi címen futó javított verziót, ami már jól működött. 

Dyna Blaster

dyna-blaster-01.jpg

Robbantgatós játék, ahol a gonosz tulipánok, békák, macik és kacsák elpusztítása során egyre közelebb jutsz a kastélyhoz, míg végül ki nem szabadítod onnan az elrabolt kislányt. Ha elveszne az összes életed, GAME OVER előtt kapsz egy jelszót, amit a főmenüben megadva tovább folytathatod a küzdelmet!

DuckTales - The Quest for Gold

ducktales10.png

Dagobert bácsi komoly kihívóra akad a "Duck of the Year" versenyben. A cím elnyeréséért vetélytársánál több pénzt kell összegyűjtenie világ körüli útja során. Minden állomáson vár rá egy feladat (barlangtúra, esőerdei kalandok, helikopterröptetés...), de szerencsére unokaöccsei és Daisy segítségére az összes pályán számíthat. 

Commander Keen 4 - Goodbye Galaxy: Secret of the Oracle

maxresdefault.jpg

Egy nagyon szerethető játék, amiben minden pálya külön kis világot képvisel, és természetesen a hozzájuk illő zene sem maradhat el. (A legviccesebb "Miragia"-é!) A kőházakba mindig érdemes bemenni, mert kincset rejtenek, és a falakban sok a titkos átjáró, de a zöld csigakakival jobb, ha vigyázol! 

Bumpy

bumpy21.gif

Egy mosolygós, pattogó labdával, különböző pályákon édességet gyűjteni - erről szól a játék. Erdei iskolában voltunk éppen az osztállyal, amikor az ottani számítógépteremben megismerkedtünk vele, és 5 nap alatt sikerült is végigvinni! :)

Dr. Rudy

125444-drrudy.jpg

Vírusokkal és gyógyszerekkel való tetrisjáték, a háziorvosok ajánlásával!

The Lion King

lionking-3_1.jpg

Órási vita alakult ki egy ovis zsúron, amikor a házigazda bekapcsolta a Lion King játékot... Mindenki ki akarta próbálni ugyanis, hogy tud ugrálni Simbával a sziklákon, és milyen érzés egy struccon lovagolni, miközben pontokat gyűjtesz. Szerencsére az anyukák rendet tettek köztünk, mielőtt elfajultak volna a dolgok... A játék során egyébként Simba felnő, és a végén Zordonnal is meg kell küzdenie!

Prince of Persia

prince-of-persia_1.png

Hát igazából én mindig meghaltam az első szakadéknál ebben a játékban, de tudtam, hogy sokan szerették, úgyhogy a próbálkozást hosszú ideig nem adtam fel. A herceg karakter feladata bejárni a kastélyt, legyőzni az őröket, és (természetesen) kiszabadítani a királylányt. 

Commander Keen 1: Marooned on Mars

ck1.png

A Commander Keen széria első része, kezdetleges, de nagyon aranyos grafikával. Teljes hangerőn ajánlott játszani, az effektek ugyanis csodálatosak!! 

SkyRoads

skyroads-ss3.png

Ebben az űrben játszódó alkotásban semmi más dolgunk nincs, mint járművünkkel végigszáguldani különböző pályákon. Lehet, hogy elsőre könnyűnek tűnik, de amikor mi az iskolai könyvtárban játszottuk, sokszor heves billentyűzetcsapkodás és üvöltözés lett a vége, mivel egy rossz mozdulat, és máris a semmiben találod magad... 

Doom

93124-doom_1993_id_software_-2_1.png

No. 1 tiltólistás játék. Talán pont ezért volt olyan érdekes. Másra nem tudom fogni, ugyanis csak lőni kell, egyetlen gomb nyomkodásával... 

The Settlers

screenshot-5.png

Ilyen szép épületeket nem sikerült vele felhúznom, de a Settlers nevű városépítő játék mindig kedves emlék marad. Azt szerettem benne a legjobban, hogy mindenfelé kis emberek járkáltak és egyesével hordták össze a gerendákat a házak készítéséhez. 

Formula One - F1

f1_1.jpg

Klasszikus autóversenyzős játék, Forma 1-es pályákon. Multiplayer üzemmódban is működött!

Prehistorik

screenshot-2.png

A híres ősemberes játék. A főhős furkósbottal üti agyon a dínókat, és a barlangokban talált gyümölcsökkel tartja megfelelő állapotban az energiaszintjét. Többféle cheat is ismert volt hozzá, de persze az örök életnek vettük leginkább hasznát.

Aladdin

aladdin-3_1.jpg

Ebben a klasszikusban Aladdin karakterét vezetjük végig a rajzfilmből ismert helyszíneken. A gyűjthető pontok alma formájában jelennek meg, és az akció is biztosított, mivel rengeteg ellenfelet kell karddal legyőznünk. 

Thomas the Tank Engine & Friends

thomas-tank-engine-and-friends-ss3.png

Thomasszal valamiért játék formájában előbb találkoztam, mint meseként. Nem igazán tudtam, mit kell csinálni, csak jó volt nézni, ahogy a vonat futkározik a síneken. :) Ma utánanézve kiderült, hogy a feladat itt különböző szállítmányokat eljuttatni a kijelölt úticélba. 

Just Grandma and Me

408295-just-grandma-and-me-windows-3-x-screenshot-leaving-for-the.jpg

Ez a játék egy végtelenül aranyos mese alapján született, amiben a (nem tudom milyen lények táborába tartozó kisfiú) strandra megy a nagymamájával. Az izgalom abban rejlett, hogy minden egyes képkockán rákattinthattunk a tárgyakra/élőlényekre, és a klikkelés nyomán mindig történt valami. 

Tom & Jerry: Cat-astrophe

tom.jpg

Ez volt a legeslegelső (DOS) játék, amivel találkoztam! Egy ovistársamnál próbáltam ki, aki akkoriban az egyetlen számítógéppel rendelkező ismerősöm volt. Jerryvel kellett lennünk, és feladatunk Tom bosszantása volt, pl. úgy, hogy tojásokkal dobáljuk meg őt. 

Ski or Die

2389-ski-or-die-dos-screenshot-downhill-blitz.gif

Ebben az igazi téli játékban mindent kipróbálhatunk, amit egy jól felszerelt síparadicsomban csinálni lehet! A klasszikus hegyről lesikláson túl van snowboard, síugrás, csúszkálás gumikarikával,  sőt még egy hatalmas hógolyócsatában is részt vehetünk. 

Ahogy a mellékelt ábra mutatja, már a kilencvenes években is elég széles volt a kínálat számítógépes játékokból. Te mikre emlékszel ebből a korszakból? :)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menjunkvissza.blog.hu/api/trackback/id/tr1313501367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CargoSGR 2017.12.16. 21:54:21

Day of the Tentacle, Golden Axe, Dune 2, Warcraft (1), Sim City (1), X-Wing, Tie Fighter még húzónevek voltak felénk PC-n.

Karipapa01 2017.12.17. 10:30:27

Titus the Fox: To Marrakech and Back. Az egyik kedvencem volt.

NGL 2017.12.17. 21:26:51

Test drive, mission impossible, panzer general,

Csuti Ördögüző 2017.12.17. 21:53:13

ebbol a listabol a SIelos megvolt, sot az egesz jo volt a Prince nagy kiraly ki is akasztottam tobbszor is, a duck tales is fenn volt emléxem de rossz volt, a tomésjerry meg atomrossz volt, nem jottek at ezek a kepregeny adaptaciok. a prehistorik meg elment szodaval

Csuti Ördögüző 2017.12.17. 21:57:19

@CargoSGR: golden axe, dune2, sim city kis trukkozessel mar elfutott 286oson is, de 386on gond nelkul

a tie fighter, x-wing meg ezek mar komoly eromuveket igenyeltek, 3d graphics es a tobbi 10-20 floppyn 486 dx2-n epp csak megmoccantak

Egyet beszólsz kettőt kapsz 2017.12.18. 06:55:04

Gobliins, legends of kyrandia, the dig, simon the sorcerer, monkey island. Hogy legyen egy pár point and click adventure is a mixben...

BVK 2017.12.23. 19:09:31

Mi a Bumpy-val és a Ski or Die-al játszottunk sokat, de a listán nem szereplő Télapó című játék is nagy siker volt a 3.A. osztály életében.
süti beállítások módosítása