menjünk vissza!

nosztalgiablog

Menő karácsonyi ajándékok a kilencvenes évekből

2017. december 28. 12:41 - nemethsarii

Az elmúlt néhány nap mindannyiunk számára a nagy családi ebédekről/vacsorákról és az ajándékbontogatásról szólt. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem kisgyerekkorom óta ez a kedvenc időszakom az évben, éppen ezért mindig nehéz elbúcsúznom a karácsonyi hangulattól. A legszebb ünnep lezárásaként ma a kilencvenes évek legemlékezetesebb fa alatt csücsülő ajándékait szedtem össze nektek. :)  

Tetris

brick_game_lcd_jatek_tetris_141_7050.jpg

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömet szerzett az, aki Tetrist ajándékozott karácsonyra. A leírás szerint ez a készülék 9999 játékot tartalmazott, de azért valljuk be, ennek 90%-a maga a névadó volt. (A reklámfogásnak kitűnő "9999 játék" titka abban rejlett, hogy minden feladványból többféle nehézségi fokozat közül választhattunk.) A tetrisen kívül lehetett még - természetesen 1x1-es kis kockákból álló - autós, lövöldözős vagy például kígyós (Snake) pályákat is megoldani. 

Gum Watch

2589.jpg

Ebben a - jobb szót nem tudok rá - "bumszli" méretű karórában az volt a különleges, hogy a belsejében rágógumit rejtegetett. Nálunk az osztályban nagyon menőnek számított, úgyhogy én is kértem egyet karácsonyra. Bár a rágózás akkor még egyáltalán nem vonzott, a gombnyomásra felpattanó számlap tökéletesen alkalmas volt arra, hogy teljesen beleélhessem magam a szerepembe, amikor Kémkölyköset játszottunk. :) 

Disney mesék videókazettán

 

1c9ad0fa3175aed627b9d25a28bd7fd4.jpg

A kilencvenes években nem telhetett el úgy karácsony, hogy ne kaptunk volna legalább 1 új videókazettát a Jézuskától. A Disney mesékből sokunknak már egész gyűjteménye volt, és ezeket a mai napig szívesen nézegetjük - de már csak a polcon, szépen sorba rendezve. 

Lego Paradisa

6418-1.jpg

Aki nem szeret Legozni, az valami nagyon szuper dolgot hagy ki az életéből! Az én személyes kedvencem kiskoromban a Paradisa sorozat volt, amiben - elsősorban a kislányok - szebbnél szebb tengerparti bárokat (indokolatlan lovardával kiegészítve!), delfin figyelő állomásokat, vagy akár egész strandokat állíthattak össze. 

Orvosos gyurmakészlet (Play-Doh Operation)

operation-12.jpg

Ebben a kicsit morbid játékban belső szerveket készíthettünk gyurmából, majd - igyekezve tartani a megfelelő sorrendet és rendeltetési helyet - elhelyezhettük őket egy műanyag bácsi hasában. A végeredményt egy nagy, laposra nyújtott darabbal fedtük le, hogy a végén az egész művet színes (gyurma)ragtapaszokkal koronázhassuk meg. 

Polly Pocket

1468840748-1468780287-polly-pocket.jpg

Szintén lányos ajándéknak számított a népszerű Polly Pocket sorozat, mely tulajdonképpen kis dobozkákba zárt babaházakat jelenített meg. Olyan aprók is voltak köztük, amiket nyakláncként bárhova magunkkal vihettünk! Én azt szerettem ezekben a legjobban, hogy minden doboz rejtett magában valamilyen mozgatható részt is (pl. egy kinyitható ajtót, vagy egy libikókát), amit mindig izgalmas volt felfedezni!

Szivárvány lépcsőjáró

z3huwvj.jpg

A más néven bolondrugónak is nevezett játék tulajdonképpen csak ideig-óráig jelentett szórakozást, de nagyon vonzó karácsonyi ajándéknak számított. Lépcsőn lefelé haladva vettük a legnagyobb hasznát, de különböző ügyességi mutatványokat is megtanultunk alkalmazni rajta!

Crayola Stampers 

16693486.jpg

A jól ismert nyomdázófilc készlet szintén népszerű karácsonyi ajándéknak számított 20 évvel ezelőtt, ugyanis rengetegféle színben és formákkal ékesítve forgalmazták, így hamar gyűjteni kezdték a rajzolni szerető gyerekek. Az emlékbe eltett elsős és másodikos füzeteim tele vannak ezekkel a kis figurákkal!

Bravo Hits CD (vagy kazetta!)

61-nvozpbil.jpg

A zenét szeretők biztosan értik, mire gondolok, ha a kötelező karácsonyi ajándékok között említem az aktuális Bravo Hits válogatást. Akkoriban szinte ez volt az egyetlen lehetőségünk, hogy jó minőségben hozzájussunk a kedvenc dalainkhoz anélkül, hogy 10 különböző lemezt vásárol(tat)nánk meg. Utánanéztem: a sorozat még mindig létezik, ráadásul a 99. részénél tart! Még az is elképzelhető, hogy a 100. kiadáshoz valami nagy dobásra készülnek... :) 

20 év alatt természetesen rengeteget változott a karácsonyi ajándékok palettája, de jó néha kicsit visszagondolni arra, miket adtunk egymásnak, vagy miket kaptunk a szüleinktől szenteste a kilencvenes években. Oszd meg velem az emlékeidet Te is! Várom a kommenteket! :)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://menjunkvissza.blog.hu/api/trackback/id/tr4113528769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomasson 2017.12.29. 14:00:38

Nagyon jó kis összeállítás, szerencsére többhöz is volt szerencsém, sőt 1-2 még a mai napig meg is van. :) Pluszba a listára írnám pl. az asztali "pöckölős" focit, amikor a játékosok 1-1 rugón állnak, és egy fém golyó a labda, körbe egy mini stadion lelátóval, a tetején egy elemes eredményjelző, amin egy gombot megnyomva elindult az "óóóólé ólé olé oléééé". :)
süti beállítások módosítása